Valg

Føler du, at du kigger ud af vinduet og ser på alle andre, som gør alt det rigtige?

Note til dig: Hav gerne en notesbog klar sammen med en blyant, så du kan notere dig undervejs, som du kommer igennem dette forholdsvis lange blogindlæg.

Sådan det virkelig godt føles, når vi har en fornemmelse af, at vi står i stampe og ikke får rykket på noget. Og det sjove er, at dét at stå stille faktisk også er et valg. Men det tænker du måske ikke over. Det gjorde jeg i hvertfald ikke, da jeg begyndte at arbejde med dette emne for mange år siden.

Jeg har altid været fascineret af, hvad der rykker os, som mennesker. Hvad kan vi gøre for at få det liv, vi gerne vil have? Hvorfor er det nemt for nogen mennesker, og svært for andre? Hvorfor kan det, indimellem, føles som om at alle beslutningerne bygger sig op i hovedet på os, og at det derfor bliver alt for uoverskueligt, og så resignerer vi? Andre gange, så hopper vi fra valg til valg og føler, at det går godt. Sådan kan det i hvertfald være for mig. Jeg kender både det med at stå stille, og føle mig fanget, og på den anden side føle, at jeg flyver fra valg til valg. Jeg kender til det hele.

Hvad består et valg af?

Basalt set består et valg af ganske få elemener, men følelserne i det kan blive kolosalt store. De få elementer, et valg består, af er:

1. En længsel.

2. En plan.

3. En handling.

Så simpelt kan det faktisk siges. Er det så så simpelt?

NEJ, hvis det var så simpelt, så tror jeg simpelthen ikke, at vi oplevede så meget mistrivsel her i DK, som vi gør. Jeg møder mange mennesker, hver dag, som så hurtigt kommer i tvivl, og som følge deraf oplever stilstand. I sidste ende, så kan vi opleve angst, tristhed og det kan påvirke vores selvfølelse, hvis vi føler at vi “sidder fast” i livet, alt for længe. Det er derfor vigtigt at lære noget om beslutningens anatomi og derfra, skridt for skridt, turde lidt mere.

Jeg spurgte ude på det kære internet. Jeg har en trofast, stor, skare på min Facebookside, hvor jeg ofte spørger ind til nogle af de emner, jeg selv er optaget af. Jeg spurgte, hvad der kunne stå i vejen for jer, når beslutninger skulle træffes.

Ikke overraskende, var nogle af de helt centrale temaer:

“Er jeg god nok?”

“Jeg kommer hurtigt i tvivl”

“Hvad tænker andre?”

“Jeg vil gerne vide med sikkerhed, at et valg er det rigtige”

“Tryghed”

“Økonomi”

Disse ovenstående temaer er temaer, som ALLE mærker, når der skal gøre noget andet, end vi plejer.

Vi kommer simpelthen ikke udenom temaerne, da vi faktisk slet ikke, grundlæggende, har lyst til at stikke ud fra flokken. Evolutionært, så skulle vi helst ligne flokken, og gøre de samme ting som flokken fordi, hvis vi stak ud, og gjorde noget andet, så kunne det være lig med den visse død for os. Hvis vi gik alene på savannen (da vi boede på en sådan) kunne de farlige dyr på øje på os, og kunne potentiel slå os ihjel. Derfor var det vigtigt, at vi lignede hinanden.

Så hjernen, kroppen, ja – hele vores system kan komme på overarbejde, når vi skal gøre nogle nye ting. Derfor er det rigtig godt at vide, at det er disse mekanismer, som kommeri spil.Det er helt naturligt, at du mærker frygten og tvivlen – det er en del af processen.

Derfor skal du også lære noget om selvberoligelse. Det har jeg selv erfaret på egen krop. Et lille simpelt trick her er: Træk vejret, helt ned i kroppen flere gange i træk og flere gange om dagen. Når du tager dybe vejrtrækninger, så aktiverer du dit parasympatiske nervesystem, som du har brug for, når du skal berolige dig selv.

Lad mig spørge dig:

Hvis nu der var frit valg på alle hylder, alt var gratis:

HVAD DRØMMER DU OM AT GØRE ANDERLEDES, END DU GØR I DAG?

Det kan være stort som småt. Det må være alt fra: At tabe dig 10 kilo, skifte job, blive skilt, gå selvstændig, blive økonomisk fri, tage rygsækken på ryggen og rejse ud i verden. Det må omhandle ALT. Det er kun dine tanker, som begrænser dig. Så lige for nu: Lad drømmene få frit spil…

… Skriv gerne ned i notesbogen…

Hvad kommer du til at tænke på?

Lige nu…. Hvilken tanke/drøm/længsel presser sig på? Måske er der mere en én ting, som står klart for dig? Hvis nu, at du så skulle vælge én af dem, hvilken skulle det så være? Det kan nemlig være rigtig godt at holde fokus på én ting af gangen, i en forandringsproces. Du vil muligvis opleve at andre ting også ændrer sig undervejs, men det er i kraft af dominoeffekten. Du har den ene brik, som kan få brikkerne til at vælte i en ny retning, og HVILKEN brik skal du vælge? Hvilken ting, livsområde eller drøm presser sig allermest på i forhold til forandring hos dig?

…Er det tydeligt for dig?….

Hvilke følelser kommer i spil?

Når vi skal lave forandringer, så er det også fordi, at vi gerne vil have andre følelser i spil, end dem vi har lige nu. Følelser er ikke noget, som mange af os er super trænet i at navigere efter, men de er rent faktisk enormt centrale i en forandringsproces. Et eksempel:

Klient: “Jeg vil bare gerne sælge alt hvad jeg ejer og har, tage rygsækken på ryggen og rejse ud i verden uden en bagkant”.

Mig: “Okay, det lyder også spændende – hvorfor gør du det ikke?”

Klient: “Min mand er rigtig glad for hans arbejde, vores venner er her i byen, børnene går i skole, vi har hus, bil, familie osv.”

Mig: “Okay, er du glad for de ting, du nævner?”

Klient: “Ja, og jeg ved faktisk ikke om jeg har lyst til at tage væk fra det hele…”

Mig: “Så, hvis nu vi skulle kigge på, hvilke følelser, du gerne vil have i spil i det rejse-billede, som du tegnede for mig lige før – hvilke følelser er det så”?

Klient:”Det ved jeg ikke, hvad mener du?”

Mig: “Når jeg lytter ind i din historie, så lyder det som om, at du føler dig fanget i den hektiske hverdag, som du har fået lavet for dig selv. Det lyder for mig som om, at der er mange krav, forventninger og meget lidt plads og tid til dig?”

Klient: “Det føles også sådan. Jeg drømmer sådan om mere tid og frihed”

Mig: “Godt, så noget af det, du gerne vil have mere i spil i dit liv er følelsen af mere tid og frihed?”

Klient: “Ja”

Mig: “Så lad os prøve at snakke om, hvad mere tid og mere frihed ville betyde for dig, din krop, dit sind og din indre ro”

Der ligger ALTID uforløste følelser bag drømmene og længslerne…

Nu prøvede jeg her, helt kort, at skitsere for dig, hvordan det kan se ud, når vi skal finde ud af, hvilke følelser, der er i spil i en given drøm. Det er slet ikke sikkert, at min klient reelt drømte om at slippe alt herhjemme, men har mere brug for at mærke følelsen af mindre stress og mere frihed. Derfor bliver det vigtigt at skabe forandring her, i den helt almindelige hverdag. Hvad kan skabe mere ro og frihed for min klient? Og så arbejde herfra. Tage ansvar herfra. Det kan da så godt være, at hun kommer ud i verden med rygsækken på ryggen – men det skal være som et tilvalg og ikke som en flugt fra det, som bare vil vente efter den ferie.

Prøv denne lille øvelse:

Sæt dig, med benene i gulvet, læg hænderne på maven, luk øjnene og træk vejret dybt 3 gange…Og læg så mærke til:

Hvad fortæller dine følelser dog omkring det liv, du lever?

Får du lyst til at græde? Bliver du vred? Bliver du glad? Føler du, at det hele knuger sig sammen og der er meget lidt plads til dine følelser? Hvis ja…. Hvad skulle der til for at de fik mere rum til at udfolde sig? Hvad trænger du til lige nu? I dag, i morgen – måske i næste uge?

Skriv det ned.

Skulle det ikke handle om beslutninger?

Jo! Og det gør det også, men måske på en lidt anden måde, end du havde regnet med. Når vi skal træffe andre valg, tage nye beslutninger så er det så vigtigt, at vi tager os af vores følelsesliv. Vi skal ind og have fat på, hvordan vi gerne vil have det anderledes. Hvis ikke vi er skarpe på det, så kan det blive endnu mere vanskeligt at træffe et valg – fordi det taber sin mening, sin orientering. Når vi kan sige: “Jeg gør det her, fordi at jeg gerne vil være mindre stresset, mindre syg, føle mig fri, have mere kreativitet ind i mit liv (sæt selv ind her!), så derfor skal jeg gøre noget andet nu, end jeg har gjort indtil videre” – så vakler du knap så meget, er min erfaring. Det får mere tyngde, på en måde.

“Hvordan ved jeg om jeg gør det rigtige? Det vil jeg gerne vide nu!”

Den her har jeg hørt mange gange igennem mine mange år som praktiserende psykolog. Mennesket vil SÅ gerne have sikkerhed for at et given valg er det rigtige. Vi vil gerne så gerne have trygheden i, at det vi gør, også bliver som vi forestiller os. Vi vil rigtig gerne blive inde i sikkerhedszonen. Der er bare det ved det, at vi ikke kan vide det på forhånd. Så her må jeg skuffe dig. Der er INGEN forsikringer i denne verden. Det er netop også derfor, at det er så vigtigt, at vi har gjort arbejdet omkring følelserne først – fordi vi, på den måde, kan stå mere fast i vores valg. Vi flagrer ikke så meget, som hvis vi ikke havde følelserne med os.

Når det så er sagt, så er der en god måde at vide noget alligevel! (Det er den goe nyhed!)… Det du kan gøre er, at tage stilling til det, som NU er en realitet i dit liv (dit job, din krop, dit ægteskab, eventyrkontoen m.m.) – mærker ubalance her, eller måske endda tristhed? Så har du det første tegn:

Der SKAL ske noget andet.

Men intet forandrer sig, hvis ikke du forandrer noget. Det er “part of the game”.

Det gode er, at vi altid må vælge om. Vi må altid gerne fortryde et valg, vi træffer. Om det så kan gøres om afhænger af mange andre ting, men du må gerne sige: “Hey, jeg har fortrudt – kan vi komme tilbage til det velkendte?”

Når vi kommer ud af vores sikre base, så udvikler vi os i rakatfart. Det er så vildt, hvad der sker, når vi rent faktisk tager os selv alvorligt, og gør noget af det, som vi drømmer om. Det er enormt forløsende og givende. Vi tager vores liv i vores egne hænder – der er ikke nogen bedre følelse.

Økonomi!

Hvis jeg havde fået en 10 krone for hver gang, jeg hører, at det afhænger af økonomi, så ville jeg være mangemillionær i dag. Mange lader sig bremse af økonomi, og det er SÅ ærgerligt. Virkelig.

Nu er økonomi jo en individuel størrelse, og vi har alle forskellige pengehistorier med os. Vi kan have tillid til penge eller vi kan have frygt i forhold til penge. Lad mig spørge dig:

Hvis penge ikke var et issue, hvad ville du så gøre?

Svarene er ofte interessante.

Alting koster noget. Spørgsmålet er bare, hvad skal det koste?

Det koster vildt meget at være ulykkelig. Det koster dit nærvær, det koster dit overskud, det koster din livskvalitet, måske din nattesøvn og så i sidste ende: Din økonomi. Men det regnestykke laver de færreste. De kigger på de kroner, der kommer med lønchecken, og så tager de udgangspunkt i det.

Det er for simpelt i min verden.

Det er klart, at hvis du ønsker at gå selvstændig, så skal økonomien vendes og måske endevendes. Hvis du gerne vil tage orlov og rejse ud i verden, så koster det penge også. Hvis du gerne vil skilles og det er din mand, som har været ham, der har tjent pengene, så er det fornuftigt at se på, hvordan du kan klare dig selv. Alt det er jeg fuldstændig enig i. Men prøv lige at tage med i regnestykket:

“Hvad koster det mig, at blive her hvor jeg er?” (Faktisk koster det ofte leveår i sidste ende!)

Lav en “Fuck-you konto”

Inspireret af Soulaima Gourani (som jeg varmt vil anbefale dig at følge). Denne konto er din/jeres. Sæt penge fra. Stort som småt. Men denne konto er din drøm. Det er herfra, den skal realiseres. Hvis nu det kræver 3 mdr.´s løn, før du kan/tør sige op, så er det det, der skal til. Hvis I skal spare 100.000 kr. op til at tage på det rejseeventyr, I gerne vil – jamen, så er det det, der skal til. Ingenting koster gratis. Og sådan skal det også være – hvis alt var gratis, så ville du ikke mærke den tilfredsstillelse, som der er forbundet med at indfri drømmene.

Vi har været på to lange rejser med vores børn. Pengene til disse rejser er ikke drysset ned fra himlen. De blev sparet op. Der blev prioriteret (vi har fx. ikke en bil, hvilket sparer os for rigtig mange penge hvert år.) Udover det, så var drømmen og længslen så stor, at det ikke føles muligt at gøre andet. Så vi har en “rejsekonto” i vores bank. Det føles så godt, og tilfredsstillende, at se den vokse. Nu har vi ikke længere behovet for en STOR rejseopsparing, da vi ikke længere kommer på de lange rejser. Det bliver sværere og sværere, den slags, jo ældre børnene bliver, er vores erfaring.

I stedet har vi lige nu en investeringskonto. Jeg er blevet ret så bidt af at investere i aktier, så det er lige nu det, vi sætter penge fra til.

Så: Lav en konto i banken. Den skal have overskriften på dét, som du drømmer om. Og så skal der benhårdt prioriteres. Står du med et valg om at bruge 500 kr. på en trøje, så spørg dig selv: “Bringer det mig tættere på eller længere væk fra min drøm?” Dig som har læst med hos mig længe, vil vide, at jeg bestemt er tilhænger af livsglæde – og jeg er tilhænger af, at du skal unde dig selv det bedste (drik den gode kaffe, den gode øl, spis den lækre mad og NYD livet og naturen omkring dig, altid!!) Når du har en drøm, der skal realiseres, så er det ikke altid muligt at få det hele. Så spørg dig selv, hvad er vigtigst? Det nye tøj eller den drøm, du gerne vil realisere?

“Intet seriøst arbejde er muligt uden meget tid alene…”

(Pablo Picasso)

Igennem de sidste, måske især 5 år, har jeg/vi skulle træffe en del vigtige livsvalg. Valg, som både handlede om eventyr (de fede valg, I ved med rejser og sådan…), men vi har også skulle have is i maven, og træffe valg i vores helt almindelige hverdag, hvor tvivlen hele tiden kom på besøg.

Spørgsmål som: “Går det økonomisk?”, “Er det det rigtige?”, “Hvad nu, hvis vi fortryder?” – i den dur. Vi har blandt andet truffet et valg om, at min mand skulle sige jobbet op, for at være mere hjemme. Vi har truffet valg om at flytte af to omgange og det sidste store valg var, at jeg tog jobbet i Norge sidste år.

Så, vi er trænet i at gå med tvivlen herhjemme. Det er OK, at være i tvivl. Vi skal ikke være så bange for tvivlen. Når jeg nævner de ting her ovenfor, så er det små udpluk at store (og mindre) valg, som vi har truffet indenfor de sidste år. Det har ikke altid været nemt. Det har været udfordrende, og vi har virkelig skulle kigge hinanden i øjnene indimellem, og minde hinanden om, at det er godt at blive udfordret lidt indimellem. Vi trækker stadig vejret, og alt er OK.V i udvikler os sammen, når vi gør noget andet, end vi plejer.

For at kunne træffe denne slags valg, så har det været bidende nødvendigt med tid alene. Både for mig alene, men også min mand og jeg sammen, alene. Uden forstyrrelser, så tankerne og følelserne har kunnet få frit spil. Så har vi taget vandreskoene på, og gået på en lang tur, stået tidligt op for at tale sammen eller måske endda taget væk en weekend. For mit eget vedkommende, så er jeg også taget afsted alene – enten på et Mindfulness retreat eller et skriveophold. Det vigtige har været, at det er en lomme af tid, som er min egen. Uden nogen bagkant eller aftensmadslavning. Er der noget, som du kan gøre for at skaffe dig en lomme af tid, så du kan tænke, skrive og lave en plan?

Skriv dine tanker omkring det….

Et valg er en handling. Det er ikke bare noget vi har, men noget vi gør.

“Evnen til at vælge kan ikke tages fra os, og vi kan ikke give den væk – men vi kan glemme den” Sådan skriver Greg McKeown i hans bog “Det essentielle” – hvilken, for iøvrigt, er en fremragende bog, som jeg vil anbefale dig at købe og læse.

Når vi glemmer, at vi kan vælge, lærer vi at være hjælpeløse. Lidt efter lidt, så accepterer vi, at denne evne bliver taget fra os, intil vi ender med at være et produkt af andres valg. Vi giver, i den bevægelse afkald på vores evne til at vælge. Vi kan ikke kun anerkende, at vi har en evne til at vælge, men vi skal hylde den evne.

Det er ikke andres skyld, at du er her, hvor du er lige nu. Det er ikke andres skyld, at du er i et job, i et ægteskab eller i et hus, som du ikke føler dig hjemme i. Det er dig selv, som har betydning for, at du er lige her. Det er hverken samfundet (Samfundet er jo for iøvrigt lig med dig og mig – vi skaber samfundet sammen) eller økonomiens skyld. Du skal erstatte: “Jeg er nødt til…” med: “Jeg vælger at…” – Der er langt mere frihed i den sætning. Prøv det af i en periode, og se, hvad det får af betydning for dig.

Hvad har

Det siger ret meget om, hvilke slags overbevisninger du har omkring dét at gå efter det, som du længes efter eller hvor risikovillig, du er.

Hvad gjorde dine forældre, når de talte om, hvad de kunne tænke sig? Handlede de på det? Eller blev det mere ved snakken? Har du været vidne til nogle voksne, som har taget ansvar for eget liv, og var de bevidst om, at de faktisk selv skabte/skaber det liv, de lever/levede?

Det er vildt forskelligt, hvad vi er flasket op med, og ofte kan det være meget værdifuldt for vores egen selvforståelse, at forstå, hvor dine begrænsninger muligvis kunne stamme fra. Vi tager jo vores barndom med os op igennem vores liv – nogle ting er gode for os at have med, og andet skal der måske ryddes op i?

Jeg selv er flasket op med….

en mor, som altid har sagt: “Hvis jeg døde i morgen, så ville jeg da fortryde, at jeg ikke kom på den ferie eller gjorde det her”… Det lærte mig noget om, at jeg faktisk skal dø på et tidspunkt, og at der ikke altid kommer et bedre tidspunkt for noget, og at livet ikke skal levne ret meget plads til fortrydelser. Hun har ALTID arbejdet helt enormt meget i hendes egen frisørsalon, så der lærte jeg også noget om, at arbejde betaler sig, hvis jeg gerne vil have nogle ting eller gøre noget, jeg kunne tænke mig. Omvendt lærte det mig også, at det at knokle betaler sig – hvilket også kan spænde ben for egenomsorgen. Det har det også gjort for mig, især da drengene var helt små. Der arbejdede jeg ALT for meget.

Min far tog mange økonomiske chancer. Han købte et sommerhus på et tidspunkt, hvor alle vendte øjne af ham, han købte aktier istedet for at bruge pengene på at rejse, da han var ung, og han lærte mig noget om, at vores økonomi er en dynamisk størrelse. Vi bestemmer også her selv, hvor begrænset vi kan være eller hvor mange muligheder, vi kan få. Dog sagde han også altid at: “Der er ingen forsikringer i livet, Camilla. Du kan prøve, men jeg garanterer ingenting” Sådan kan jeg huske, at han sagde, da jeg for 20 år siden ringede til ham, og sagde, at jeg gerne vil investere 5000 kr. i Vestas aktier. Han var ikke udpræget vild med, at jeg skulle gøre ham kunsten efter, og da de var fordoblet i værdi, så trak jeg dem ud… Og tænkte, at det var fint! Min far ville have ladet dem stå (Og det havde nok ikke været så skidt at gøre det, kan jeg se med det bagudvendte briller!)…

Så alt i alt har jeg meget forskelligt med mig hjemmefra. Mest af alt, så har jeg lært noget om, at vi har et eget ansvar, og hvis der er noget, vi vil, så skal vi arbejde for det. Det kommer ikke ned fra himlen.

Det er KUN mit ansvar at skabe mit bedste liv. Det er et ansvar, som jeg tidligt i livet tog på mig, og som jeg er meget bevidst om.

Hvad med dig? Hvad har du med dig?

Nu vil jeg så småt runde af for denne gang.

Det er et tema, som jeg virkelig brænder for. Jeg håber, at du har kunnet tage noget med dig. Det er et tema, som jeg ikke er færdig med at bearbejde. Så hvis du sidder efterladt med et spørgsmål eller en kommentar, så smid den endelig her nedenfor. Jeg vil runde af med et citat, som jeg elsker og som siger rigtig meget omkring dét, at træffe valg. Indimellem, så kan vi fortabe os i frygten omkring, hvad andre tænker og om vi om mislykkes.

Det er ikke altid, vi skal se det store billede – indimellem, skal vi virkelig zoome ind og gøre én eller meget få ting anderledes, og vi vil få de vildeste resultater:

“Det meste af det, der findes i universet – vores handlinger og alle andre kræfter, ressourcer og tanker – har ikke særlig stor værdi og kaster få resultater af sig: På den anden side kan nogle få ting have en forrygende virkning og få kolossal betydning”

– Richard Koch.

Jeg vil glæde mig enormt meget til at høre fra dig. Har mine ord været hjælpsomme?

Med ønsket om en god dag.

Kærligst,

Camilla.

Del indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *