Tvivl

Kommer du i tvivl indimellem, måske tit? Lader du tvivlen råde eller bliver du irriteret over, at den er der? Bliver du hurtig usikker eller er det OK at være der, hvor du ikke altid ved, hvad der er det rigtige? Hvor i kroppen mærker du, at tvivlen sidder og hvordan arbejder du med den, når den kommer? Bliver du ked af det, vred eller forvirret? Måske får du brug for, at der er nogen, som kommer og tager beslutningen eller fortæller dig, hvad du skal gøre?

Bare rolig: Så er du et helt normalt menneske.

Tvivl er en underlig størrelse og mange af os er ikke opvokset med at lære vores tvivl at kende.

Men ved du hvad?

Det er et menneskeligt grundvilkår at være i tvivl. Tvivlen går ved siden af os, i gennem livet. Nogengange er den knap så synlig, men ofte er den helt tydelig i vores liv.

Når du er i tvivl, så er du ikke i tvivl.

Tyg lige på ordene. Det nogle vise ord, jeg har hørt op igennem min opvækst. Det er min kære bedstemor, som har sagt dem til mig. Som årerne går giver ordene mere og mere mening.

Du ved det godt.

Du ved godt, hvad du gerne vil. Du ved godt, hvad hjertet kalder på. Du ved godt, hvad din krop skriger på.

Du skal til at tage det alvorligt. Du skal til at lytte til din inderside.

Det er ikke altid, at det er nemt. Det er heller ikke meningen. Det er helt okay, at noget indimellem skal ”igennem systemet” over lidt tid. Men på bundlinjen, så kommer du tættere på dig selv, når tillader at tale lidt med tvivlen, og lade den guide dig lidt. Den vil dig det godt, fordi den vil have dig til at stoppe op, og tage stilling til dit liv. Tvivlen kan melde sig som tanker, følelser, en fornemmelse i kroppen eller måske på anden måde ved: Dårligt humør, grådlabilitet eller dårlig søvnkvalitet.

Mange synes, det her er vildt svært.

Jeg forstår det godt. Vi er ikke, kulturelt, vokset op med at besøge vores tvivl. Mange tager afstand fra tvivlen, fordi de ikke ved, hvad de skal stille op med den, bliver måske forskrækket eller bange. Som resultat heraf, så er det langt nemmere at undertrykke den, og lade livet gå med at være sådan semi-glad. Men det er ikke meningen, at det skal være sådan. Vi mennesker er skabt til at være i balance og trivsel.

Derfor er dette en god øvelse:

1. Når du står overfor en udfordring, har et spørgsmål til dig selv eller på anden vis er nødt til at blive eftertænksom, så er det altid en god idé at tale med DIG selv først. Prøv at lade være med at vende din situation med alle andre først. De er ikke dig. De ved ikke, hvordan det mærkes det, du står i.

2. Bliv stille. Gå nogle ture. Hvil dig. Skriv dine tanker ned. Du har hørt mig sige flere gange, og jeg gør det lige igen: Langsomhedens styrke virkelig en kæmpe støtte til dig her.

3. Tænk frem i tiden. Fx Sæt dig selv i det nye job, som du skal søge – hvordan føles det? Hvad bliver du i tvivl, hvis du tænker på det? Eller prøv at forestil dig, at du tager den uddannelsen, som du drømmer om – hvordan mærkes det i din krop? De signaler, som kroppen sender er vigtige. Vildt vigtige.

4. Hvad er prisen for dit valg? Alt har en pris. Uanset om det er en økonomisk, tidsmæssig eller relationel pris. Så har det en pris. Set i forhold til livet, som det er nu, sat op imod det som du forestiller dig… Er det prisen værd?

Eksempel: Du har længe drømt om mere tid hjemme, fordi du gerne vil drage mere omsorg overfor dig selv eller være mere sammen med din familie. Du kan mærke, helt ind i knoglerne, at det liv som leves nu mærkes grundlæggende forkert (og det gør det, fordi det strider imod dine værdier, men det er en helt anden, men ikke desto mindre meget VIGTIG snak, som vi kan en anden dag), og du søger derfor nyt job. Jobbet virker vildt spændende, men du kommer bare ikke til at arbejde mindre eller være mere hjemme, som du egentlig mærker en længsel efter. Derfor bliver du i tvivl om, om du skal tage jobbet.

5. Tag en beslutning. Mange går rundt, rundt og rundt om en beslutning i ALT for lang tid. Nogle gør det i flere år. Det sætter dig i sådan en underlig, og ikke konstruktiv gabestok, hvor du hele tiden er imellem noget. Det er ikke godt for din psyke. Derfor er det altid godt, at tage en

beslutning. Sig til dig selv, at nu går du med dét her. Så tager du en evaluering igen om 3 mdr. Men tag en beslutning!

6. Intet er konstant. Alt er i bevægelse. Derfor må du også altid gerne vælge om igen. Du må altid komme tilbage til noget, kigge på det og beslutte dig for, at du skal en anden vej. Der er ikke nogle valg, som er forkerte. Der er kun læring. Konstant.

7. Er økonomien den bærerne faktor i din beslutninger? Det er faktisk noget af det, som kan presse mest. Min erfaring er, at meget kan lade sig gøre. Det kræver noget, men meget kan lykkes, hvis vi er åbne overfor de ting, som skal i spil, hvis vi gerne vil opfylde en drøm eller få et lettere liv, uden stress. Dine drømme er dine drømme. De må, i udgangspunktet, ikke bremses af økonomi – hvis vi tænker bæredygtigt omkring penge, så bliver beslutningerne ofte lettere at træffe. Der er den økonomiske beslutning på den korte bane, og så er der den økonomiske beslutning på den længere bane.

Husk på: Du skal holde længe i dette liv, især hvis du er kvinde. Levealderen stiger kun, og du skal derfor tænke dit liv mere i “perioder” – så mit spørgsmål til dig i dag er: “Hvad har du brug for i denne periode af dit liv?”

Kunne du bruge nogle af mine tanker her?

Når tvivlen banker på, så snak med den. Den vil dig noget, som er vigtigt.

God dag til dig.

Kærlig hilsen

Camilla.

Del indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *